Krewetki z karmelizowanymi winogronem, świeżymi truskawkami w sosie serowym
- Przez kruku --
- Thursday, 09 Feb, 2023
- 6 szt. krewetki
- 200ml śmietanki 18%
- 100g sera Gouda Mońki
- 50g cukru
- 100g posiekanej truskawki
- 100g winogrona bez pestek
- 50g pistacji
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz, czosnek
- Świeże zioła np. mięta lub rucola
Obieramy krewetki, marynujemy w oliwie z oliwek z czosnkiem w lodówce przez 2h.
Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy winogrona oraz pistacje i szybko mieszamy, uważając żeby się nie przypaliły. W osobnym garnku zagotowujemy śmietankę, wrzucamy ser, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy aż ser się roztopi. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy krewetki, smażymy z każdej strony po 2-3 minuty. Na dno talerza wylewamy sos serowy, układamy owoce z orzechami i krewetki. Dekorujemy miętą lub rucolą.