Wykwintne danie na świąteczny obiad
- Przez kruku --
- Wednesday, 21 Dec, 2022
SKŁADNIKI:
1,2-1,5 kg schabu surowego bez kości Sokołów
1 opakowanie Szynki sarmackiej Gold Sokołów
1 jabłko
1 gruszka
gałązki świeżych ziół do dekoracji
MARYNATA:
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka musztardy miodowej
3 ząbki czosnku
2 łyżki konfitury z żurawiny
1 łyżka soli ziołowej
1 łyżka nerkowców
1 łyżka migdałów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka orzechów włoskich
1 łyżeczka mielonych płatków chili
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. W miseczce łączymy wszystkie składniki marynaty. Jabłko i gruszkę kroimy na półplasterki, a plastry szynki przekrawamy wzdłuż na pół. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacinamy na około 1 cm plastry, tworząc kieszonki (nie przecinamy mięsa do końca). Każdą kieszonkę i całe mięso dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą. Do każdej kieszonki wkładamy po 3 kawałki owoców oraz po 2 kawałki szynki. Schab pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół) przez ok. 70 minut. Gotową pieczeń dekorujemy świeżymi ziołami i podajemy z ulubionymi dodatkami.